Construcció de joguines amb envasos domèstics

La joguina és un canal natural de comunicació entre el nen i la societat, que li permet crear les seves pròpies il·lusions. En aquest procés s’ha de donar llibertat per manipular objectes i materials amb naturalitat i convertir-los en veritables joguines.

IMAGINA’T …. poder fer tu mateix totes aquelles joguines que alguna vegada has somiat. Doncs aquestes genials joguines les podem fer de material reciclat com: taps de suro, plàstics, gomes, cordills, cartró i moltíssimes coses més que llencem cada dia.

Això serà  possible gràcies a la il·lusió, a la imaginació i a una mica de tècnica que t’ensenyarem nosaltres.

TALLER DE JOGUINES A LES ESCOLES: 

Valorant l’interès que pot crear a l’alumne tenir una joguina construïda per ell mateix, proposem una activitat escolar dins el contingut de la pedagogia mediambiental, on el nen sigui el protagonista i es pugui crear les seves joguines d’una manera didàctica, amb la intenció que ell pugui veure una utilitat en el material rebutjat, i fer entendre que, amb la seva imaginació, aquests objectes poden tenir molt valor.

FUNCIONAMENT DEL TALLER

Després d’una petita introducció teòrica sobre els residus, es proposen vàries joguines a realitzar (diferents dintre del novell de cada grup) i els participants es col·loquen per grups segons la joguina triada. Seguidament, amb les explicacions i el suport del  tallerista, els residus que hagin portat s’aniran convertint en la seva joguina.

ESPAI:

El tealler es realitza a la mateixa escola.  A la seva aula o una aula habilitada amb taules i cadires per a tots els participants.

GRUP DE TREBALL:

A cada taller treballem amb un grup/classe , de 20-25 alumnes aproximadament.

DURADA:

La durada és de 90 minuts.

DESTINATARIS:

Alumnes d’Educació Infantil i d’Educació Primària.

MATERIALS:

Els alumnes participen portant deixalles de casa seva com:

  • cartró de tot tiupus: caixes de galetes, de cereals…
  • Bricks: de suc, de llet…
  • Rotllos de paper: higiènic, alumini…
  • Taps: de suro, de plàstic…

En cada cas us farem arribar un document amb els materials adients per cada edat.

La resta de materials i eines els portem nosaltres.

 

TALLER DE JOGUINES A LES PLACES:

Destinat a:

CAMPANYES DE SENSIBILITZACIÓ SOBRE RESIDUS I MEDI AMBIENT:

Ensenyem d’una manera àgil i divertida a reutilitzar i manipular les nostres deixalles. Els participants aprenen a valorar aquests residus i descobreixen les moltes possibilitats que den oferir els seus materials.

PROCESSOS EDUCATIUS I PEDAGÒGICS:

Aquests materials són molt accesibles per al nen, ja que els te al se abast contínuament, això genera moltes possibilitats de treball que potencien la seva imaginació i la seva creativitat.

 

OBJECTIUS  dels tallers de joguines amb envasos:

  • Donar utilitat a elements considerats deixalles amb imaginació .
  • Ensenyar la importància del reciclatge i reutilització i prendre consciència dels problemes actuals en relació amb medi natural.
  • Tenir i utilitzar joguines fetes per ells mateixos.
  • Desenvolupar la capacitat de creació amb un treball manual molt senzill i entretingut.
  • Fer descobrir als nens que als aparadors no hi ha totes les joguines i que cal donar igualtat de possibilitats a tots els infants.
  • Donar a conèixer les moltes possibilitats d’aprofitar aquest recurs per educar i oferir una alternativa als infants per omplir el seu temps d’oci d’una manera constructiva. Motivar-los perque siguin creadors dels seus desitjos com a alternativa a la societat de consum.