Tutorial

Aprenent brodat sashiko

Aprenent brodat sashiko i treball manual repetitiu.
El brodat Sashiko, es un màgic estil de costura del nord del Japó que s’utilitzava per fer més abrigades les peces o per reaprofitar-les.  Fa temps que tenia ganes d’aprendre i aquests dies m’he possat a practicar.

He fet motius senzills en unes peces petites que no es triga gaire a fer. Són aquests posagots.

També he aprofitat texans perquè el blau és perfecte per resaltar el blanc del fil.

Us ensenyo en fotografies com els podeu fer. Només si sabeu una mica cosir no us costarà gens.

TUTORIAL PER APRENDRE BRODAT SASHIKO

Primer de tot dibuixem en un paper quadriculat un hexàgon i després el passem a una cartrolina o plàstic perquè sigui més fàcil fer-ho servir com a plantilla. Preparem un retall del camal d’un texà.

Hem dibuixat per la part de radera la plantilla dues vegades. Es pot fer amb rotulador perquè no es veurà i amb llapis no destaca sobre el texà. Retallem deixant al voltant 1/2 cm. aprox.

Podeu buscar per internet figures senzilles de sashiko (cerqueu plantilla o pattern sashiko). Jo he copiat la figura calcant amb paper de calca negre. També, com podeu veure a la figura , he fet dos hexàgons més paral.lels al primer, perquè quedi més decorat.

Comencem a brodar !! Ens caldrà fil de color blanc de brodar. Jo he fet servir perlé de número 5. Fem sempre el mateix punt, un punt molt senzill “punt de basta”, que segur has fet moltes vegades.

Quan acabem, posem l’altra part de l’hexàgon a sobre. Cara amb cara. Preparem una agulla més fina amb un fil blanc de cosir normal que tinguem. Cosirem per la linia exterior, les dues peces juntes. Farem el punt enrera perquè quedi ben junt .

Deixarem sense cosir un dels costats de lh’exàgon ja que serà per aquest forat que donarem la volta a la peça. Un cop girat el planxem i el resultat el tens a la primera fotografia del post.

Dedico aquest post a Mercè de Tata Inti, que m’ha demanat un tutorial perquè li han agradat els posagots. Espero que estigui prou ben explicat perquè els puguis fer.

TREBALL MANUAL REPETITIU

El brodat que hem fet és molt repetitiu, ja que sempre fem el mateix punt. Ens imaginem que estem fent una roba molt més gran, ens passarem hores i hores fent el mateix punt continuament.
El treball manual repetitiu ens fa desconnectar els nostres pensaments  i allibera molta càrrega mental a la vegada que ens conecta amb l’ara.
Igualment activa molts circuits mentals que ens predisposen per a l’aprenentatge sense ser conscients. Per això ens agraden tant aquests treballs.
A moltes pedagogies estan integrats com a part fonamental del seu dia a dia i com a pilar important del seu currículum.

CULTURA JAPONESA

Aquesta fulla que hem dibuixat  al nostre posagots es diu MOMIJI. És molt característica de la cultura japonesa ja que a la tardor el terra s’omple d’aquestes fulles en el seu color vermell característic . És un preciós paisatge que ningú es vol perdre.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *